Steeds de goedkoopste elektriciteit

Steeds de goedkoopste elektriciteit

Niemand heeft geld teveel, en wie betaalt nu graag teveel voor elektriciteit ? Wie wil er niet steeds de goedkoopste elektriciteit ? Na het (hopelijk toch) uitgestorven ras van stofzuigerverkopers en de obligate bezoekjes van getuigen van Jehova, krijg je de laatste jaren weleens bezoek van tamelijk opdringerige verkopers die hun elektriciteitsleverancier steevast aanprijzen als de goedkoopste.

Natuurlijk zou dat best kunnen. Maar wil je echt zeker zijn ? Wijs deze hardnekkige verkopers dan de deur, en breng een bezoekje aan de website van Vreg.be. Die is een onafhankelijk van elektriciteitsleveranciers, en biedt een test aan, zowel voor personen als bedrijven of rechtspersonen.

https://vtest.vreg.be/

https://vtest.vreg.be/

Vergelijk met de V-Test

De V-test is eenvoudig; zowat het enige “moeilijke” dat gevraagd wordt, is je verbruik. Haal je laatste slotfactuur of eindafrekening erbij van je huidige elektriciteitsleverancier, en je hebt alles bij de hand. Even invullen, en je krijgt een duidelijk overzicht van welke leverancier bij jou de goedkoopste elektriciteit levert.

Heb je liever (enkel) groene stroom? Ook dat kan perfect, gewoon aanduiden in het formulier.

Steeds de goedkoopste elektriciteit

Jaarlijks inplannen

Tip: zet in je agenda een weerkerende herinnering om elk jaar de V-Test uit te voeren, en zet in die herinnering de juiste naam van je huidige contract en je gemiddelde verbruik (eventueel opgesplitst in dag/nacht). Als volgend jaar je huidige contract niet meer aangeboden wordt voor nieuwe klanten, staat het niet meer tussen de resultaten van de V-test, en is het moeilijker om te vergelijken (of moet je je administratie bovenhalen voor je de test kan uitvoeren).

Als je die gegevens gelijk bij de hand hebt, is het een minuutje werk om te zien of je dit jaar best verandert van leverancier.

Kosteloos veranderen van energieleverancier

Veranderen van leverancier kan je kosteloos doen. Let wel: bij het veranderen zal je de meterstand moeten doorgeven, en krijg je van je huidige leverancier een eindafrekening. Die kan hoger of lager zijn dan je maandelijkse tijdelijke facturen. Hou daar rekening mee. (Als je net na de winter verandert zal je stroomverbruik de afgelopen maanden misschien gepiekt hebben door meer verlichting, bijverwarming, …).

Nog een tip: je moet niet van elektriciteitsleverancier te veranderen om van contract te veranderen. Je kan perfect een ander contract kiezen dan je huidige, bij dezelfde leverancier, als dat goedkoper uitvalt.

Veranderen van contract zou kosteloos moeten zijn:

Gezinnen en kmo’s kunnen gratis veranderen van leverancier. Alleen grote professionele klanten (met een elektriciteitsverbruik van meer dan 49.999 kWh en een aardgasverbruik van meer dan 99.999 kWh) moeten hun contractuele voorwaarden respecteren.
Opgelet: sommige leveranciers rekenen wel de jaarlijkse vergoeding (administratieve- en andere kosten) voor een heel jaar aan als u minder dan een jaar klant blijft. U vindt hierover meer informatie in de V-test®.

Wil je ook steeds de goedkoopste aardgasleverancier ? Lees dan de volgende post, of vul de V-test voor beide samen in: steeds de goedkoopste gasleverancier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *